Persoonlijke hulpmiddelen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Menu de navigation
U bent hier: Home / MIJN GEMEENTE / De gemeentediensten / Bevolking / Kids-ID / Kids-ID
Document acties

Kids-ID

De elektronische identiteitskaart voor kinderen onder de 12 (KIDS-ID)

Op maandag 20 april wordt er in Theux begonnen met het afleveren van elektronische identiteitskaarten voor kinderen onder de 12 jaar (Kids-ID).

Bericht aan de ouders van leerlingen

De Kids-ID is een identiteitsstuk dat voorbehouden is aan kinderen van minder dan 12 jaar. Ze vervangt de oude witte kartonnen kaart met foto die kinderen nodig hadden om naar het buitenland te kunnen reizen. Ze geldt voor reizen in Europa en bepaalde niet-Europese landen. (De oude kartonnen kaarten die nog geldig zijn, blijven tot hun vervaldag geldig).
De kaart kan bovendien dienen als bibliotheekkaart, als abonnement op het zwembad, of als lidkaart van een sportclub; ze kan ook voor inschrijving in een school worden gebruikt.
Omdat de kids-ID afgeleid is van de eID (voor +12-jarigen) is ze bovendien een uitstekende vector om te weten te komen hoe de afgeleide mogelijkheden van de eID verbeterd en uitgebreid kunnen worden. De kaart biedt in dringende gevallen bovendien een bijkomende bescherming voor kinderen: een uniek telefoonnummer waarmee automatisch een verwant van het kind bereikt kan worden. Ouders kunnen een lijst met maximaal zeven telefoonnummers in aflopende volgorde van belangrijkheid doorgeven die via dit unieke telefoonnummer op de kaart gecontacteerd kunnen worden (kijk in de rubriek 'Allo Parents')
U kunt de brochure Kids-ID hier bekijken en/of downloaden.

De prijs bedraagt €3 (net zoals bij de huidige elektronische identiteitskaart komt de kostprijs overeen met het bedrag dat de FOD Binnenlandse Zaken aan de gemeente factureert, die heft geen bijkomende taks).

De geldigheidsduur bedraagt 3 jaar en de wachttijd is dezelfde als die van de +12-jarigen, namelijk 3 tot 6 weken (OPGELET: het gemeentebestuur is niet verantwoordelijk voor de wachttijden). U moet dus rekening houden met deze wachttijd en uw kaart vroeg genoeg aanvragen in functie van de voorziene reis. Een goede recente kleurenfoto op een witte achtergrond is noodzakelijk (dezelfde normen als voor de kaarten van volwassenen - Opgelet: de achtergrond van schoolfoto's is niet wit: ze zijn dus niet geldig!).

Om te weten of de Kids-ID of het individuele paspoort (*) voor het land van bestemming vereist zijn, raden we u dringend aan om dat na te gaan op de website van de FOD Buitenlandse Zaken, uw reisagentschap of het rechtstreeks bij de diplomatieke vertegenwoordiging (ambassade of consulaat) van het betrokken land na te vragen:

 (*) kijk op dezelfde website ook naar de rubrieken ' Paspoorten ' en ' Op reis '