Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Cultuur / Patrimonium / Polleur

Polleur

Aan de grootste straat van Polleur ligt het theater 'L'Autre Rive' dat oorspronkelijk een privéwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw was. Aan het begin van de 20ste eeuw werd het tot een theatertje omgebouwd en daarna verschillende jaren verlaten voor er in 2002 opnieuw voorstellingen werden gegeven. Op de route nationale van Jehanster naar Tiège bevindt zich het beeld van het Congrès van Polleur dat de vergadering gedenkt die de afgevaardigden van diverse banken uit de streek in 1789 hielden om de vrijheden en het asielrecht van het Pays de Franchimont te herstellen. Nadat het congres een aantal dagen vergaderd had, nam het de tekst aan van een 'Déclaration des Droits de l’Homme et du Citoyen (Verklaring van de rechten van de mens en de burger)' die geïnspireerd was op de verklaring van de Franse nationale vergadering van even daarvoor en lokale accenten vertoonde. Het Congres van Polleur zou zodoende een niet onaanzienlijke rol spelen in de Luikse Omwenteling. In het quartier du Moulin en het gehucht Ewéréville (wat 'verdwaald dorp' betekent omdat het van de vier gehuchten van Jehanster het meest afgelegen was) die aan de andere kant van de route nationale lagen, werd het leengoed van de République libre du Moulin (vrije republiek van de molen) opgericht. Er bestond achteraan in dit gehucht een molen die oorspronkelijk een 'gemene' molen was. Het gehucht Neufmarteau herinnert ons aan het verleden dat met de metaalnijverheid verbonden was van de gemeenten Jalhay en Theux. Langs de Hoëgne waren namelijk overal bloeiende smidsen te vinden. Polleur ontvangt op 1 mei talrijke brocanteurs op zijn grote jaarlijkse rommelmarkt..

 

    

De houde brug

 
 

th-souligne-g.png

 

 

Pont de Polleur

Die bevond zich op de plaats waar de oude heirbaan van Trier naar Tongeren over de Hoëgne liep. Het jaartal 1767 is op de borstwering van de brug gegraveerd. Men ziet er een gietijzeren Christusbeeld tegenover een mooi beeld van de Maagd met kind dat in 1996 werd ingehuldigd. Het is een geklasseerd monument en het werd tussen 1978 en 1980 gerestaureerd.

 
     

 

 

    

De kerk is aan de heilige Jacob en OLV gewijd,

wordt vanaf 1391 vernoemd, in 1450 hersteld, in 1591 verbouwd en vormt in 1902 het innemendste overblijfsel van het verleden van Polleur.

 
 

th-souligne-g.png

 

De scheve klokkentoren van de kerk van Notre-Dame et Saint-Jacques

De pijl van de toren, die gewoonlijk aan het einde van de 16de eeuw of het begin van de 17de eeuw gedateerd wordt, is een onderdeel van samengestelde pijlen. Het laagste deel is een achthoekige en scheve piramidebasis, die onderaan via schuine vlakken met de toren is verbonden. Het bovenste deel is een achthoekige regelmatige piramide die naar beneden toe verwijdt om zich met het laagste deel te verbinden. Het onderste deel is zo scheef dat de hoek van de top van een rib naar schatting 45° verspringt ten opzichte van zijn oorsprong.
Hoewel de 'scheve' vorm van de klokkentoren volgens de legende aan een trap van de duivel tijdens het bouwen te wijten is, is daar niks van aan. In tegenstelling tot de andere onregelmatige pijlen in de streek (Awans, Jalhay, Goé, Herve, Baelen) is de vorm niet het resultaat van vervormingen of verdraaiingen die aan het 'werken' van het hout te wijten zijn. Het skelet van de klokkentoren van Polleur vertoont een koppige neiging om een rechtsdraaiende toren te worden (van links naar rechts) omdat de skeletstukken driehoeken vormen, een vorm die van nature niet vervormbaar is.
Door de gedraaide vorm is hij minder aan wind onderhevig, wat de oplossing zou kunnen zijn voor bouwers die de weerstand tegen stormen proberen te verhogen.