Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Cultuur / Patrimonium / Theux

Theux

De wortels van Theux reiken tot in de prehistorie. Het riante en vruchtbare 'fenêtre' (een door erosie ontstaan gat in de bovenlaag) van Theux, zag de jagers van het Mesolithicum en de boeren van het Neolithicum voorbijtrekken. De Gallo-Romeinen vestigden er zich in grote getalen en gaven onze oude stad de naam 'TECHTIS'. In de 11de eeuw wordt er een kasteel gebouwd en wordt Theux de hoofdbank van wat men in de 16de eeuw het markgraafschap Franchimont zou noemen, met de banken van Verviers, Sart, Spa en Jalhay. In 1468 vertrekken de 600 Franchimontezen om in Luik te proberen om Karel de Stoute een kopje kleiner te maken; ze worden allemaal afgeslacht en het land wordt verwoest. Kort daarop kwam de metaalnijverheid tot bloei: het keukengerei uit Theux wordt overal in Europa verkocht en laat op meerdere plaatsen in de stad talrijke sporen na. In Polleur ontstond, bijna op hetzelfde moment als in Parijs, de Franchimontese revolutie van 1789 die een verklaring van de rechten van de Mens uitvaardigde. In de 19de eeuw, en tot 1940, neemt de textielindustrie veel uitbreiding.

Opmerkelijke sites

Het centrum van Theux heeft een geheel van huizen en een stadhuis uit de 17de en 18de eeuw met in het centrum het perroen, het symbool van de vrijheden. We vermelden er hier enkele:

  • het kasteel van Franchimont van waaruit 600 dapperen vertrokken die in de nacht van 29 op 30 oktober 1468 afgeslacht werden tijdens het beleg door de troepen van Karel de Stoute die Luik bedreigden. De ruïnes van het kasteel werden voorbeeldig gerestaureerd. Elke twee jaar wordt er een middeleeuwse jaarmarkt gehouden. Ze werd vroeger Franche-Foire genoemd en was in België een pionier van het genre. De jaarmarkt bestaat sinds 1977.
  • De kerk van Theux, een romaanse kerk-hal (de drie kerkschepen zijn even hoog), de enige tussen de Loire en de Rijn. Het geschilderde plafond uit de 17de eeuw werd in de jaren 90 gerestaureerd. In de 13de eeuw werd een verdedigingstoren gebouwd die vlak naast de kerk staat. Hij getuigt van de defensieve rol die de kerk in die tijd speelde. Er zouden in België overigens maar twee defensietorens van dit type bestaan: de deze en die van de kerk van Bastogne.
  •  De gemene molen: De molen wordt 'gemeen' genoemd, niet omdat hij gemeenschappelijk is, maar omdat boeren uit de hele 'Bank van Theux' in de Middeleeuwen door de heer verplicht werden om in deze molen te komen malen, met betaling van een maalrecht dat in de vorm van meel aan de heer gestort werd.