Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Folklore

Folklore

2017 : 23ste editie

Geschiedenis van de jaarmarkt

De middeleeuwse jaarmarkt van Franchimont ontstond in 1973 op initiatief van enkele liefhebbers en dankzij de toewijding van de plaatselijke verenigingen en het R.S.I.
Sindsdien is ze zeker een beetje groter geworden maar is dat met de bedoeling om de authenticiteit en de historische zoektocht te verbeteren.

Leken of niet inwoners van Theux vinden hier een beetje meer uitleg over deze beroemde manifestatie die in 2007, op amper een weekend, meer dan 20.000 bezoekers wist te lokken. 

In feite gaat het om een reconstructie van een middeleeuwse markt, onder bescherming van de Prins-Bisschop Erhard de la Marck die in de jaren 1515-1520 toelating gaf om in het pays de Franchimont markt te houden. 

Meer dan 2000 deelnemers staan klaar om de diverse sites van het kasteel, de tavernes, restaurants en de verschillende podia op te vrolijken waar troubadours, potsenmakers en andere acrobaten het publiek vermaken.

Tientallen ambachtslui uit zeer uiteenlopende ambachten zoals brandschilderwerk, wapens, leder, kaarsen, smeedkunst, spinsters, borduurwerksters en kantklossters, zonder de verschillende bereiders van voedingsmiddelen te vergeten die u hun vakkennis demonstreren.

Bezoekers worden begeesterd door de verschillende straattoneeltjes zoals de tandentrekker, de leprozen, bedelaars, bezoekende notabelen, de gevangenneming van de bakker die met het gewicht van zijn brood knoeide, of de
dieven die door de boogschutters op heterdaad betrapt worden.

Onnodig te vermelden dat authenticiteit het kernidee van deze manifestatie is. Ze wordt gewaarborgd door een historische zoektocht van lange adem waarbij anachronismen zoveel mogelijk vermeden worden.
Laat ons fier zeggen dat de middeleeuwse jaarmarkt van Franchimont door zijn authenticiteit en prestigieuze omkadering zeker een van de mooiste van België is.