Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Onze dorpen / Desnié

Desnié

 

Desnié is een mooi dorpje aan de rand van de gemeente; het heeft een kapelletje dat op 15 december 1946 op wens van de dorpelingen werd gebouwd omdat ze gespaard waren gebleven van het Von Rundstedt-offensief. Het dorp ligt tamelijk verspreid op de flank van de helling die naar Bronromme leidt, het derde hoogste punt van België en raakt stilaan dichter bevolkt. Tussen de oude gebouwen komen nieuwe gebouwen te staan, langsheen de weg van Spa naar Stoumont, maar ook langs de landbouwweggetjes die naar Vieux Pasay en Vertbuisson leiden. Het is vooral een woondorp geworden.

 

De parochiekerk van de Immaculée Conception et Saint Lambert ligt naast de pastorie en de vroegere school. Vroeger werd dit geheel 'le tram' genoemd.
Het kerkhof verdient een omweg, onder meer wegens het 'pavillon Trasenter'. Deze graftombe van de familie van Gustave Trasenter, een vooraanstaand directeur van de metaalnijverheid van Ougrée-Marihaye is een identieke kopie van het bewonderenswaardige paviljoen van koningin Jeanne dat hij zelf in Baux de Provence ontdekte. Men vindt er ook de graftomben van de Commonwealth, vijf Engelse soldaten die in december 1918 als gevolg van een CO-vergiftiging in Fagne Marron stierven. Opmerkelijk zijn ook de grafkelders die via een eenvoudige poort op de weg van de pastorie uitkijken.

 

 

Ten slotte dient het Papet kruis als grenspaal van de parochie Desnié. Papet, een arme man die in een hut woonde, werkte als renbode voor de dorpen in de omgeving. Toen hij dood werd aangetroffen door de mensen die hij gediend had, lieten ze een kruis oprichten als herinnering aan de dappere man.