Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Onze dorpen / Fays

Fays

 

Het dorp Fays, dat sinds 1314 vernoemd wordt, ligt op een hoogte van 295 m en zou zijn naam ontleend hebben aan het Latijnse 'fagi' wat 'de plaats van de beuk' betekent. Het gehucht Fays gaf zijn naam sinds het begin van de 15de eeuw aan een belangrijke familie 'de Fays', wat aantoont dat dit gehucht reeds in die tijd een zekere ontwikkeling kende.

Het ligt op de noordzijde van de vallei van de Hoëgne en de boerderijtjes en huizen liggen naargelang het reliëf verspreid. In een tamelijk wijds geheel wordt het gehucht gekenmerkt door twee indrukwekkende bouwwerken: de kastelen de Fays en Neufays, die zich alle twee rond twee straten slingeren die een ruwe 'Y' vormen en op een plein uitkomen. Deze twee kastelen getuigen van de aanwezigheid van aristocratische wolhandelaars die in groene omgeving rond Verviers kwamen bouwen.

Het kasteel van Fays kijkt over het gehucht uit en wordt gedeeltelijk omringd door een hoge muur in blokken zandsteen waarin een gedenkplaat voor de strijders van de laatste twee oorlogen is ingemetseld en daarnaast stèle nr. 15. Het kasteel was aan het einde van de 18de eeuw eerst eigendom van de familie Franquinet, daarna van de familie Simonis. Een van de kinderen, Ivan Simonis (1769-1829) werd burgemeester van Verviers en gaf zijn naam aan de textielfirma S.A.Y. Simonis. Het was in deze fabriek dat William Cockerill in 1797 het eerste mechanische weefgetouw voor wol installeerde. Naast dit kasteel bevinden zich een oude hoeve en een kapel uit 1768.

Het kasteel van Neufays werd in 1900 door de architect Vivroux voor de heer Louis Simonis gebouwd.

Het gehucht is voornamelijk een residentiële voorstad van Verviers geworden en ook de firma T. Palm, een van de grootste bouwbedrijven van Wallonië, is er al jaren gevestigd.

We kunnen Fays niet achterlaten zonder het vliegveld te vermelden van waar met mooi weer enkele zweefvliegtuigen opstijgen die door vrolijk gekleurde vliegtuigjes worden getrokken. Luchtdopen zijn mits afspraak op voorhand mogelijk.