Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Onze dorpen / Hameaux en gehuchten

Hameaux en gehuchten

Banoyard wordt doorsneden door een beek, de ’Ru du Pouhon" die richting Winamplanche stroomt. Er stroomt een minerale bron, de 'Pouhon de Winamplanche': ze werd in 1881 geanalyseerd maar nooit uitgebaat.
Bronromme is een belangrijke plaats van de regionale weerstand. Het werd uitgekozen als de plaats waar groep 44 van het Armée Secrète met parachutes bevoorraad werd. De groep kreeg 's avonds parachutes met mannen en materiaal, nadat de BBC de boodschap 'Le chevreuil est un animal très rapide, il aura deux petits ce soir' had uitgezonden. Terwijl de bevolking in een feeststemming zijn bevrijders toejuichte, vonden er in Bronromme moordende gevechten plaats. De windmolen die dit punt domineert, werd in 2005 ingehuldigd. Hij is het resultaat van de noeste arbeid en de passie van André Noirhomme.
Jehoster : route de Hautregard: op de weiden buiten de bocht kan men nog steeds de overblijfselen van de oude verschansingen zien die de Oostenrijkers in 1794 tijdens de slag van Sprimont gebruikten, de zogenaamde slag van 'la Hé des Gattes'. Het kasteel van Hautregard dat reeds in 1575, toen het eigendom van Hermès de Presseux was, vernoemd wordt, was een zetel van de heerlijkheid die door Erard de la Marck aan de familie van Englebert de Presseux was toegekend. Die was van 1506 tot 1516 landvoogd van het markgraafschap Franchimont. De boerderij van la Chapelle of het Kasteel van Jehoster werd in 1660 opgericht. In de oorlog 40-45 was ze eigendom van Rachel Bouffa die er met deportatie bedreigde joden onderdak gaf. Ze werd na aangifte gearresteerd en naar Ravensbrück gedeporteerd waar ze stierf.

Het bos van Staneux

Het bos van Staneux dat aan het begin van onze jaartelling onder de naam 'Astatenum' bekend stond, is het grootste bos van de gemeente. Men vindt er naaldbomen, maar ook veel loofbomen, beuken en eiken. Zo is er de opmerkelijke 'Pointu Hêtre, een reus van 25 meter, en de eik van de Maagd Maria met een klein beeldje dat een inwoner van Franchimont er in 1864 uit erkentelijkheid voor een verkregen gunst plaatste. Het beeldje wordt door zijn nazaten nog altijd onderhouden. Het is in dit bos dat de legende van het Bête du Staneux (het beest van Staneux) zich afspeelde.