Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Onze dorpen / Hameaux en gehuchten / La Bouxherie

La Bouxherie

La Bouxherie
 
Dit gehucht van twee huizen met een nabij gelegen smidse aan de oever van de Hoëgne herinnert aan de metaalnijverheid die er van de 15de tot de 18de eeuw ononderbroken gevestigd was.
De meeste auteurs denken dat het Waalse woord 'bouhi' 'kloppen' betekent, vandaar een plaats waar men klopt. Volgens de etymologie van J. Haust en als meest waarschijnlijke uitleg denkt historicus P. Den Doove dat 'bouhis' 'samenvoeging van struiken' betekent. Op deze braakliggende plaats werd eind 15de eeuw een industriële vestiging met deze naam gevestigd.
In februari 1498 vermeldde een oprichtingsakte van la Bouxherie dat de vestiging onmiddellijk met haar activiteiten begon en de naam van de eigenaar, Pirot Boniver, kreeg.
In 1550 bezat la Bouxherie twee smidsen: een grote en een kleine, en liet Lambert Boniver een 'nieuw' huis bouwen. De 17de eeuw was met zijn vijf zonen een florissante periode, met name onder Jean Boniver die de smidsen weer liet opbouwen, de ene in 1662 en de andere in 1676. De familie Boniver is een heel oude en belangrijke familie meestersmeden. Ze leverde het stadje Theux elf burgemeesters. In de schaduw van een eeuwenoude boom staat de woning van de meestersmeden in zand- en kalksteenblokken uit Franchimont in de romaanse stijl van het Maasbekken, een juweeltje van het erfgoed van Theux. Te bewonderen: de daklijst die met raven in de vorm van eikels versierd is, de deur met metaalbeslag, de toegangstreden die aan weerszijden met een steunsteen zijn afgeboord, de dakvenstertjes, de schoorstenen, de schikking van de vensters met vensterkruisen, maar vooral het harmonieuze geheel in de Maasstijl uit de renaissance.