Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Onze dorpen / Hodbomont

Hodbomont

Omdat de huizen in Hodbomont verspreid staan over terrassen die vroeger moeilijk toegankelijk waren, waren de inwoners verplicht om hun levensmiddelen of andere benodigdheden met behulp van 'rugmanden en horrelvoeten' te transporteren, vandaar Hotte-bot-mont volgens de volkse uitleg.
Hodbomont, dat diep in een vallei verscholen ligt, heeft al zijn charme van weleer behouden met zijn molen, vijvers, de oude plattelandswoningen, zijn kasteel, de kasteelkapel en de kapel van Sainte Geneviève.

Het gehucht 'Al Machine' wordt zo genoemd omdat er vroeger ijzererts werd gewonnen. De weiden in de buurt dragen nog namen als 'les minires' en 'trawé terre'. Deze mijnen floreerden nog rond 1850 en men installeerde er een stoommachine, vandaar de naam van het gehucht.
Aan de rand van het gehucht, in de richting van Mont, bevindt zich de Ferme des noyers, een vierhoekhoeve uit 1674 die naast een eeuwenoude notenboom ligt. Ze werd in 1970, na een brand, gerestaureerd.

De oude Moulin d'Hodbomont in zand- en kalksteenblokken dateert uit de 19de eeuw en werd tot een woning omgevormd. Aan de noordzijde is nog steeds het rad met verticale schoepen te zien. Het is op een as bevestigd en werd vroeger aangedreven door de beek van Wayot die achter de molen over kalkgrond stroomt en dan in de bodem wegsijpelt.