Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Onze dorpen / Jevoumont

Jevoumont

Dit homogene geheel van meestal vierhoekige boerderijen en huizen op de heuveltop ligt op de verkeersas en valt in het oosten op door het kasteel Nagelmackers uit de eerste helft van de 19de eeuw en in het centrum door een vierhoekhoeve uit het begin van de 17de eeuw, de tiendenhoeve.

De tiendenhoeve, een indrukwekkende vierhoekhoeve uit het prille begin de 17de eeuw, ligt in het centrum van het gehucht Jevoumont; de gebouwen aan de rand van de weg liggen rond een langwerpige en licht hellende hof die vroeger helemaal geplaveid was. In het oosten en westen bevinden zich de tiendenschuren die dienden om het voer op te slaan dat de boeren als belasting moesten leveren: eerst aan de abt van Stavelot en later aan de prins-bisschop van Luik. Het eigendom werd in 1611 aangekocht door Nicolas de Limbourg, de schuren werden verhoogd en het geheel werd in 1623 verbouwd tot een kasteelhoeve in de stijl van de Luikse renaissance. Tegenwoordig heeft ze haar authenticiteit volledig bewaard met haar geplaveide hof, de torens, kijkgaten en tiendenschuren. Alleen de vierkante toren op de zuidoostelijke hoek werd rond 1950 afgebroken om de weg te verbreden en het verkeer vlotter te laten verlopen. In de straatgevel werd op het gelijkvloers rond 1920 een gebeeldhouwd kruis in romaanse stijl in de bloksteenconstructie ingewerkt.

Aan de rand van het dorp domineert het kasteel van Ourlaine, gebouwd door de familie de Grand Ry, de vallei van de Ru de Targnon. Men kan ook de Ferme de la Haye zien, een versterkte hoeve waarvan de gebouwen in de 17de eeuw werden opgericht en die aan de familie met dezelfde naam toebehoorde. Momenteel is het de experimentele boerderij van de provincie. Iets verderop vinden we het dierenpark en het avonturenparcours van Forestia. Men kan er naar hartenlust al de flora en fauna van onze regio bewonderen. Dit aangename toeristische plekje heeft verder nog een speelweide en een cafetaria.

Jevoumont