Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Onze dorpen / Juslenville

Juslenville

Juslenville.jpg

Juslenville en zijn westelijke wijk

Juslenville en de wijk ten westen van het dorp, achter Theux: "Ad’là l’êwe". In het Nederlands: 'Achter het water'. Nog geen 200 jaar geleden telde Juslenville slechts een handjevol huizen die allemaal bijeen op een plek stonden die tegenwoordig 'Juslenville-Petite' wordt genoemd. Op die plek stonden er twee of drie woningen: 'è coff’ en in de buurt van de huidige school maar de wieg van de hele agglomeratie, het eerste Juslenville, lag 'a d’là l’èwe'. Deze wieg gaat terug tot de eerste eeuw van onze jaartelling. Zodra het gebied na de verovering van Gallië door Julius Caesar gepacificeerd was, kwamen de Romeinen er zich vestigen. De woningen rond die van de eigenaar van het bedrijf werden 'villa' genoemd. Die eigenaar, die zijn domicilie waarschijnlijk aan de weg van Pouillou-Fourneau had gekozen (waar overigens sporen van een Romeinse woning werden aangetroffen), heette waarschijnlijk Julien, wat vroeger als Julin of Juslin werd geschreven. Zegt men in het Waals niet 'Juslin Veye'? De Romeinse oorsprong staat buiten kijf, ongeveer honderd jaar na de dood van Ambiorix (of eerder na zijn verdwijning) werd onze ondergrond ontgonnen door kolonisten, ongeveer rond het jaar 50 van de Christelijke jaartelling. Juslenville had in die tijd zeker een grotere bevolking dan Theux omdat ze in het centrum van de thermale bronnen over baden kon beschikken.


Ritw1.JPGRitw2.JPG

Rue Charles Rittwéger

Wist u dat Charles Rittwéger, die in 1827 in Verviers geboren werd, de parochie, de kerk en de pastorie van Juslenville oprichtte? De handelszaken in deze straat kenden in het begin van de 20ste eeuw een grote bloei: kruideniers, bakkers, slagers, schrijnwerkers, textielwinkels, hoedenmakers lagen er allemaal vlak naast elkaar. De gevel van nr. 91 is van groot architecturaal belang. Hij dateert uit het begin van de 17de eeuw en vertoont vakwerk, terwijl de uitstekende eerste verdieping door houten vloerbalken wordt geschraagd.


Chapelle_Fyon.jpg

De Fyon kapel

Ze hangt op een rots boven een spoorweg en werd in 1821 in neogothische stijl gebouwd voor dhr. Fyon, de kasteelheer van Juslenville. In de 19de eeuw was hij namelijk eigenaar van het hele grondgebied tussen Forges-Thiry en de toegang tot Juslenville en bevatte dat ook een kasteel en de bijgebouwen ervan. Deze kapel in kalksteenblokken heeft niets van zijn meubilair of glasramen behouden; sommige onderdelen zouden deel uitmaken van de glasramen die afkomstig waren uit de zijkapellen van de Saint-Lambertkathedraal van Luik. Het is een goed van het Waals erfgoed geworden.

 


égliseL’ancien Pont Rittweger sur la Hoegne.JPGDe kerk

Oude Rittweger-brug