Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Onze dorpen / Mont

Mont

Aan de voet van de heuvel die zich uitstrekt langs de weg van Luik naar Spa en die in 1766 werd voltooid, wordt het gehucht door een drukke verkeersader in twee gesneden. Er staan vooral in zandsteenblokken opgetrokken boerderijtjes, voornamelijk uit de 18de eeuw.

De rij wordt onderbroken door secundaire wegen die naar het omliggende platteland leiden. Dit dorp heeft samen met Becco de grootste concentratie landbouwbedrijven behouden. Dat is ongetwijfeld te danken aan de kwaliteit van de gronden op dit overgangsplateau die vaak met de grond in de Condroz vergeleken worden. Aan de rand van het gehucht, in de richting van Sprimont, heeft de beroemde helling van 'Mont Theux' met zijn helling van bijna 15 % al menig amateur- of profwielrenner laten lijden.

Wislez

Niet ver van daar bezit ook de Ferme de Wislez (de hoeve van Wislez), nog een versterkte hoeve uit de 17de eeuw, een ronde toren. Vanuit dit punt hebben bezoekers een opmerkelijk uitzicht op la Fenêtre of de depressie van Theux. Wislez is een erg mooi gehucht dat erkend is voor zijn hoeve die reeds in 1343 vernoemd wordt en zijn mooie plattelandshuizen. De ru de Wislez stroomt liefelijk door de groene weiden. Door Wislez lopen heel wat wandelingen.

Mont