Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Onze dorpen / Oneux

Oneux

Het oorspronkelijke dorp, dat op een rotsachtige top lag, lag vooral rond de kerk gegroepeerd. De kerk die in het begin van de 17de eeuw gebouwd werd en op een met lindebomen beplant uitlopertje ligt, is aan de heilige Joris gewijd die tegen oor- en hoofdpijn wordt aangeroepen. Er bestond vroeger een heel naïef gebruik dat eiste dat pelgrims die aan een van deze ontstekingen leden, een ijzeren kroon op hun hoofd zetten en met dit hoofddeksel drie keer rond de kerk liepen.

 

 

De hoeve van de Tour Wolff dateert uit het begin van de 17de eeuw. De toren werd zo genoemd als herinnering aan François Wolff, burgemeester van Theux die in 1645 van prins-bisschop Ferdinand van Beieren toestemming kreeg om de toren van de hoeve (opnieuw) op te richten zodat hij voor de inwoners van Oneux als verdediging en schuilplaats kon dienen.
Het kasteel van Sohan in de onmiddellijke omgeving en de hoeve vormen reeds in de 17de eeuw een indrukwekkend geheel.

 

 

De Cazer bestaat uit een geheel woninkjes uit het eerste jaren van de 20ste eeuw die een soort kroon vormen. Met hun vakwerk en bepleisterde bakstenen werden ze voor de arbeiders van de mijnen van Rocheux opgetrokken. De huisjes staan tegen elkaar geplakt en de muren zijn van leem. Ze hebben een dubbele gevel en een verdieping omdat elk huis voor twee gezinnen moest dienen. Elk gezin had twee kamers van vijf meter op vijf, de ene was een woonkamer met een open haard en de andere was de slaapkamer. De vroegere mijnsite van Rocheux is tegenwoordig een natuurreservaat van 500 ha. De mijn beleefde haar glorietijd van 1857 tot 1880, toen er bijna 450 arbeiders werkten. Op deze uitzonderlijke site zijn metaalslakken en mineraal afval opeengehoopt waardoor zich een bijzondere en zeldzame flora en fauna heeft kunnen ontwikkelen. In 1949 werden de haldes met zinkslakken van Rocheux als Waals erfgoed geklasseerd.