Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / VRIJE TIJD / Toerisme / Theux : gastvrijheid en traditie

Theux : gastvrijheid en traditie

Cette fonctionnalité nécessite l'acceptation des cookies.
Modifier vos préférences en matière de cookies.

 

Theux is een gastvrije landelijke gemeente die in de provincie Luik, tussen Verviers en Spa ligt en beroemd is voor zijn historische gevechten (de slag van de 600 Franchimontezen), zijn perroen (pop-up), het middeleeuwse architecturale erfgoed (kasteel en kerk van Franchimont) en zijn pittoreske dorpjes zoals Hodbomont, Jevoumont, Fays, Ronde Haie, Sassor, La Reid, Polleur, ... Als voormalige hoofdbank van het markgraafschap Franchimont biedt Theux heel wat mogelijkheden voor wandelingen waarbij u de valleien van de Hoëgne (pop-up) en de Wayai, de de laan met haagbeuken van het Haut-Marais (pop-up) (573 m), de bronnen van de Ninglinspo, een unieke bergstroom in België, en het dierenpark Forestia van La Reid kunt ontdekken.

Voor grote en kleine liefhebbers van geschiedenis en legenden is een begeleid bezoek aan het kasteel van Franchimont een echte must.

Enkele voorbeelden van ons rijke erfgoed: de kerk van Saints-Hermès-et-Alexandre (pop-up), de place du Perron (pop-up) met het stadhuis en de geklasseerde woningen die in een beschermd oud centrum gelegen zijn, de gedraaide klokkentoren (pop-up) en de oude brug van Polleur (pop-up), het architecturale patrimonium in het centrum en de dorpen ...

Het kasteel van Franchimont, een middeleeuwse burcht die als uitzonderlijk Waals erfgoed werd geklasseerd, wacht op zijn rots op u voor een historische wandeling. In dit symbool van Theux wordt om de twee jaar een middeleeuwse jaarmarkt gehouden. Alles werd er zorgvuldig weer opgebouwd om de sfeer van weleer te laten herleven: kostuums, teksten, dansen, muziek, decors, .... De Compagnons de Franchimont ontvangen u met genoegen en laten u het baloir, de kazematten, slottorens en legenden ontdekken.

Theux biedt heel wat mogelijkheden tot uitstapjes, te voet, met de fiets of te paard zodat u in de typische dorpjes op bevoorrechte wijze kennis kunt maken met de streek en de plaatselijke ambachtslui.

Het dierenpark van La Reid is in een natuurreservaat gelegen en geeft u de mogelijkheid om de fauna van de Noord-Europese vlakten en wouden in hun natuurlijk milieu te ontdekken en te observeren.

Sous mots clés standards